Legetræningen Play Projekt
Hvad er Play Project?
Play Project er et legetræningsprogram udviklet til børn med autisme, som er forskningsmæssigt underbygget. Det blev udviklet i slutningen af 1990'erne af Dr. Richard Solomon, en amerikansk børnelæge med speciale i autisme. I USA er det et forældre-træningsprogram.
Legetræning på Himmelev
Siden 2014 har vi udviklet vores egen ”institutionaliserede Himmelevmodel” for legetræningen i samarbejde med legetrænerkonsulent Hanne Bendix. Metodemæssigt har vi udviklet et ”årshjul” gennem årene, som følger skoleåret fra august til juni måned.
Legetræningsåret starter med et legetrænermøde i august måned. På det møde bliver legetræningen introduceret for legetrænerne på Himmelev efter Play Project-principperne. På et senere møde med vores legetrænere, koordinator og konsulent afdækker vi barnets unikke udviklingsprofil og -niveau og hvilken legeaktivitet, der til at starte med kan få barnets interesse.
Herefter går legetræningen i gang med en ugentlig legetræningsdag. Det er legetræner og barnet, der selv leger på disse ugentlige dage. En gang om måneden kommer legetræningskonsulenten og er med i legen i cirka 30 minutter. Bagefter superviserer konsulenten legetræneren i cirka 30 minutter.
Dokumentation af barnets udvikling
Hver gang bliver der udfyldt en besøgsrapport med informationer om, hvad der er sket siden sidst, og hvad der skal arbejdes med næste gang. I løbet af det første halve år bliver barnets ”unikke udviklingsprofil” beskrevet - blandt andet med fokus på barnets forskellige udviklingsniveauer og udgangspunkt for legen.
En gang hvert halve år bliver legetræningen optaget på video, og konsulenten skriver en rapport om legetræningen. På et møde med konsulenten, koordinator og legetræner gennemgår vi optagelsen og rapporten. Cirka en gang om året, eller efter behov, evaluerer vi legeudviklingen og vurderer om/hvordan legetræningen skal fortsætte. Vi inddrager forældrene efter behov.
Erfaringerne gennem årene har vist, at legeudviklingen ikke kommer af sig selv. Den skal hele tiden støttes, vedligeholdes og næres med nye initiativer med udgangspunkt i hvor barnets interesse og engagement er. Det skal være sjovt og der skal være glimt i øjet. Det kommer der også.
Opdateret fredag den 13. dec. 2024