Forskning
Forskning i narrativ pædagogik i 2 dele
Del 1
1. del blev afviklet i perioden sommer 2017 til efterår 2019. Himmelev har deltaget i et metodeudviklings- og følgeforskningsprojekt om narrativ pædagogik i socialpædagogisk praksis. Forskningsprojektet blev udvalgt som et af de to projekter, der blev sat i værk på Socialområdet i Region Sjælland i 2017. Projektet blev udført i samarbejde med forskere Inger Bruun Hansen og Anne Breumlund fra Aalborg Universitet.
Resultaterne fra dette to-årige praksisforskningsprojekt viste, at den narrative metode giver nye handlemuligheder i indsatsen i forhold til de unge med diagnose og komplekse vanskeligheder. Metoden skaber forandringer hos det pædagogiske personale og udvidede muligheder for forandring hos de unge med autisme.
Projektet er beskrevet i bogen ”Narrativt inspireret socialpædagogik på det specialiserede socialområde - Udvikling af en narrativ metode på Himmelev – et behandlingstilbud til børn og unge med autisme i Region Sjælland”, Aalborg Universitetsforlag 2019. Forfatterne er Anne Breumlund og Inger Bruun Hansen.
Del 2
2. del af forskningsprojektet blev afviklet i perioden august 2019 til maj 2021. Titlen på forskningstilbuddet er: ”Forskning på Socialområdet i Region Sjælland – Narrativ pædagogik med fokus på virkning ved Himmelev behandlingstilbud”. Det er igen forskerne Anne Breumlund og Inger Bruun Hansen fra Ålborg Universitet.
Det forskningsmæssige formål med 2. del var at tilvejebringe dokumentation for virkningen af pædagogisk personales anvendelse af en narrativ socialpædagogik over for børn og unge med særlige vanskeligheder. Dette sker gennem en effekt-evaluering af virkningen af de anvendte narrative redskaber på Himmelev Behandlingstilbud via 3 overordnede forandringsmål:
- At udvikle et mere refleksivt og fleksibelt syn på sig selv
- At øge færdigheder til at regulere sig selv
- At udvikle kompetence i forhold til handlemuligheder.
Der var visse ”corona-bump” under indsamlingen af data gennem de ændrede muligheder i det daglige narrative arbejde på Himmelev og ”refleksionsrummene” (i perioden marts 2020 til maj 2021).
Resultater fra forskningsprojekt om sundhedsfremmende pædagogik
Himmelev har været en del af et større forskningsprojekt om sundhedsfremmende pædagogik. Projektet er foregået som et samarbejde mellem Center for Sundhedsfremmeforskning på RUC og 3 regionale eller kommunale specialinstitutioner på børneområdet, nemlig Marjatta, Himmelev og Sigrid Undset.
Fra pressemeddelelsen om projektet citeres her ”Projektets formål har været at undersøge og lære af 3 specialinstitutioner praksisser og særlige pædagogiske erfaringer udvikling med at skabe den trivsel og, som muliggør sundhedsfremme og læring for børn og unge med funktionsnedsættelser.”
Forskning på socialområdet i Region Sjælland
Himmelev deltager aktivt i udvælgelsen af temaer, der skal gøres til genstand for forskning i den nye pulje af forskningsmidler til socialområde i Region Sjælland.
Leder af forskningsprojektet og lektor på RUC, Jesper Holm, blev interviewet om projektet i en artikel i folkeskolen. Her fortæller han om erfaringer med projektet og om samarbejdsmuligheder mellem specialinstitutioner og folkeskole.
Opdateret fredag den 13. dec. 2024